Kutsume arutama inimeste võrdväärsuse üle tänases Eestis

13.08.2014

Võrdõigusvoliniku kantselei, Eesti Inimõiguste Keskus ja Eesti Puuetega Inimeste Koda kutsuvad reedel, 15. augustil Arvamusfestivali Inimõiguste teemalaval arutlema inimõiguste arusaama, inimeste võrdväärsuse ja võrdsete võimaluste üle tänases Eestis.

Inimõiguste lava ajakava:

Reede, 15. august

Kell 12.30 – 14.00 „Meie ühiskond ei ela üle sallimatust omaenda inimeste vastu. Mida tähendavad tänases Eestis inimõigused?“    

Paljudel inimestel on raske mõista, mis on  inimõigustel pistmist meie igapäevaeluga. Kuid just tavapärastes olukordades – tänaval käies, tööd tehes, internetis suheldes – selgub, kas kõik inimesed saavad oma õigusi ka reaalselt rakendada. Kas Eestis osatakse oma õigusi tegelikes olukordades ära tunda? Millised õigusi tuleks tänapäeval üldse inimõigusteks pidada? Kas erinevate inimeste olukord õiguste kasutamisel on ühesugune? Kas valitsemisel ja otsuste tegemisel arvestatakse erinevate elanikkonnagruppide arvamuste ja huvidega? Arutelu juhib võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper. Vestluses osalevad Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper, politoloogiadoktor Iivi Anna Masso, Helsingi Ülikooli professor Rein Raud ja New Yorgi ülikooli ajaloodoktorant Aro Velmet.

Kell 14.00 – 15.30 „Töötamine – kas see on privileeg või kohustus?“    

Käsitlusele tuleb neli vaadet töötamise teemale: Puudega töötaja vaade – „Mida tähendab mulle töötamine?“ Tööandja vaade – „Tööandja valmisolek ja hoiakud erivajadustega töötaja palkamiseks.” Disaineri vaade – „Miks me loome endale takistusi? Puudega tööandja vaade – „Kas oma ettevõtte loomine on valik või ainuke võimalus?” Vestluses osalevad Janne Jerva (Põhja-Eesti Pimedate Ühingu esimees), Õrne Lainde (Pharma Holding Group, Südameapteek), Ilona Gurjanova (Eesti Disainerite Liidu esinaine) ja Raul Sas (Läänemaa Käsitöö Liit MTÜ, OÜ OSSMET). Arutelu juhib Urmas Vaino.

Kell 16. 00 – 17.30 „Erinevus rikastab ettevõtteid ja organisatsioone: kuidas mitmekesisus enda kasuks tööle panna?“    

Mitmekesisuse kokkuleppega liitunud ettevõtetega arutletakse selle üle, kas ja kui palju puudutab võrdse kohtlemise valdkond ettevõtteid. Kas tegemist on järjekordse ettevõtlusvabaduse piiranguga või võib oskuslik mitmekesisuse juhtimine ettevõttes olulist lisandväärtust luua? Vestlevad Piret Suitsu (Tallinna Kaubamaja teenidus- ja personalidirektor), Merje Laasi (Microsofti Baltikumi personalijuht), Aleksander Bankiir (ETS logistika juht ja omanik), Andres Arrak (majandusekspert) ja arutelu juhib Kari Käsper (Erinevus rikastab projektijuht, Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja).

Kell 18.00 – 19.30 „Lapsed on ühiskonna jaoks väärtus – kas seda on ka lastega naised? Iiberetoorika vs naistesse suhtumine tööturul

Arutelu vastuolu ja pinge üle, mis valitseb ühiskonnas kahe arengusuuna vahel. Ühelt poolt väärtustatakse sõnades lastega peresid ja riik soovib kaasa aidata suuremale sündimusele, teiselt poolt toimub tööturul rasedate ja lastega naiste tõrjumine. Arutelu juhib Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juhataja Krister Paris. Vestluses osalevad Liisa-Ly Pakosta (Riigikogu liige, IRL), Dagmar Kutsar (Tartu Ülikooli sotsioloogia lektor), Ave Laas (CPD OÜ projektijuht ja partner) ja Lea Larin (Sirbi tegevtoimetaja).

Olete oodatud neis aruteludes kaasa lööma!

Inimõiguste lava asub Järvamaa Puuetega Inimeste maja ees (Tallinna tn 13) Paide vallimäele suunduva kaldtee alguses. Lava on kergesti ligipääsetav ka ratastoolis liikujale!

Võrdõigusvoliniku kantselei osaleb arvamusfestivalil projekti „Soolõime ja õiguskaitsega sugude võrdsuseni“ raames. Projekt rahastatakse Norra toetustest 2009-2014.

Arutelu “Erinevus rikastab ettevõtteid ja organisatsioone: kuidas mitmekesisus enda kasuks tööle panna?“ toimub koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga Euroopa Liidu PROGRESS programmi ja Sotsiaalministeeriumi toel. Vaata lisa: http://www.erinevusrikastab.ee/tegevused/projektist/